Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

San Juan – hlavní město Portorika

Na severním pobřeží ostrova Portoriko se rozkládá hlavní město San Juan, které je domovem pro více než milion obyvatel. Jeho dějiny sahají do roku 1510, je tak jedním z nejstarších měst na území Ameriky, jež založili Evropané. Z malého městečka se San Juan stal jednou z největších metropolitních oblastí v Karibiku.

San Juan je kulturním, politickým a ekonomickým střediskem ostrova, ale také významným vzdušným a vodním dopravním uzlem celé oblasti. Město bylo původně založeno při vstupu do zálivu Bahía de San Juan, ale v průběhu staletí se natolik rozrostlo směrem na pevninu, že dnes obklopuje lagunu San José. Jako houby po dešti vyrůstají stále nová a nová průmyslová předměstí, která jsou protkána dálnicemi a kanály. Okrajové části města mohou některé turisty od návštěvy metropole odradit, ale to by byla veliká chyba. Centrum města je totiž jejich pravým opakem.

San Juan, Portoriko
Foto: San Juan, Portoriko

Historické jádro San Juanu se nachází na dlouhém úzkém ostrově o rozloze 7,8 km², který je od hlavního ostrova oddělen zhruba 100 metrů širokým průlivem. Staré město tvoří sedm bloků a s pevninou je spojeno čtyřmi hrázemi. V roce 1983 byla skupina historických staveb San Juanu zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Starý San Juan

Staré město je místem, které vás okouzlí svým jedinečným šarmem a atmosférou starých časů. V posledních letech prošlo mnoho zdejších budov opravami a tak se této části města navrací vzhled, kterým se chlubilo v 18. století. Domy omítnuté do pastelových barev, ozdobené železnými balkóny a okny s okenicemi jsou vystavěny kolem ulic z dlážděných kostek, které byly dovezeny z pevniny a původně sloužily jako lodní zátěž. Celé Staré město je obehnáno 10 kilometrů dlouhými, 15 metrů vysokými a 6 metrů tlustými hradbami. Hradby doplňují malé kamenné strážní věžičky, kterým se říká „garitas“. V době, kdy byli piráti a bukanýři reálnou a poměrně stálou hrozbou, ochraňovaly San Juan ještě dvě masivní a impozantní pevnosti.

San Juan, Portoriko
Foto: San Juan, Portoriko

V současnosti jsou jedinou hrozbou pro starou část portorické metropole pouze davy turistů připlouvající v pravidelných intervalech na výletních lodích. Na okraji starého San Juanu se nachází dvě mola s přístavišti, která jen tak tak zvládají každodenní návaly výletníků. Přestože zde potkáte více zahraničních turistů, než místních obyvatel, dokáže si Staré město udržovat svou tvář a není zcela podřízeno turismu. Místní lidé se věnují své práci a ve chvílích volna hrají domino. Starý San Juan je místem, kde jsou koncentrovány nejrůznější ostrovní poklady. K vidění jsou zde koloniální pevnosti i civilní budovy pamatující španělskou nadvládu, v místních muzeích je možné zase obdivovat množství historických předmětů.

Nejvýznamnější památkou Starého města je pevnost Castillo de San Felipe del Morro, nazývaná též zkráceně El Morro. Byla vystavěna roku 1540 na skalnaté výspě na severozápadním konci Starého města. Trvalo celá dvě století, než byla úplně dokončena, teprve v roce 1783 získala svou dnešní podobu. Pevnost byla vystavěna v šesti úrovních a uvnitř ní se nachází fascinující komplex tunelů, labyrintů, žalářů, ramp a věžiček. Uvnitř pevnosti dnes sídlí malé muzeum pojednávající o její historii, seznamuje návštěvníky s rekonstrukcí kasáren, která proběhla v 18. století a s životem tehdejších vojáků. Zdejší nádvoří se dokonce objevilo ve filmovém otrokářském eposu Stevena Spielberga s názvem Amistad natočeném v roce 1997.

San Juan, Portoriko
Foto: San Juan, Portoriko

Druhou neméně významnou památkou města je další pevnost Fuerte San Cristóbal. Přestože je mnohem větší než El Morro (zaujímá 11ha), není tolik navštěvovaná. Dokončena byla roku 1678 a jejím hlavním úkolem bylo chránit k pevnině obrácenou část města. Je tvořena pěti oddělenými baštami, které jsou mezi sebou spojeny podzemními tunely. Aby mohla být pevnost dobyta, musely by padnout všechny její bašty.

V centru města stojí mnoho krásných historických budov, které byly restaurovány. Jednou z nich je i pevnost La Fortaleza vystavěná v letech 1533 až 1540. V současnosti je sídlem guvernéra, díky čemuž je údajně nejdéle trvale užívanou úřední budovou na západní polokouli. Návštěvníci si mohou prohlédnout obřadní místnosti i okolní zahrady. Za návštěvu v San Juanu stojí také Casa Blanca (Bílý dům), který byl vystavěn v roce 1521 jako domov pro zakladatele města a jeho prvního guvernéra Juana Ponce de Leóna. Ten však zemřel dříve, než se stihl vůbec nastěhovat a původní konstrukce domu byla následně zničena během požáru. 

Dům Casa Blanca zrekonstruoval a do současné podoby v roce 1523 vystavěl zeť Ponce de Leóna. Jeho potomci zde žili ještě dlouhých 250 let. Dům je nejstarší z celkem cca 800 koloniálních budov ve Starém městě. V současnosti zde sídlí muzeum domácího života a vystaveno je v něm několik kusů koloniálního nábytku. Dům se pyšní také trojicí krásných nádvoří – Italským s fontánami a cihlovými zídkami, Klasickým nádvořím svažujícím se k moři a Španělským nádvořím, jež bylo inspirováno Alhambrou ve španělské Granadě.

Starý San Juan je doslova posetý množstvím nejrůznějších muzeí. Tím nejzajímavějším je jistě Museo de las Américas vystavující předměty pojednávající o vývoji kultur Nového světa v průběhu staletí, včetně předkolumbovské éry. K vidění je zde například sbírka karnevalových kostýmů z Peru, Mexika, Guatemaly, Kuby, Venezuely a Dominikánské republiky. V dalším muzeu Museo de San Juan se konají výstavy portorického umění a také zde můžete shlédnout audiovizuální prezentaci historie města. V Casa del Libro (Dům knihy) sídlí Museo de la Farmacia, v němž se nachází fascinující předměty z oblasti farmacie a koná se zde výstava o lékárnách 19. století. V Domě knihy jsou rovněž vystaveny předměty, které mají něco společného s knihami a jejich vázáním. Najdete zde na 5000 svazků a mezi nimi i mnoho vzácných vydání.

San Juan, Portoriko
Foto: San Juan, Portoriko

Nejen děti potěší návštěva Museo del Niňo (Muzeum dítěte), kde je vystaveno množství nejrůznějších hraček a věcí souvisejících s dětstvím. Velice oblíbenou výstavou konající se ve Starém městě, je výstava Motýlích lidí (The Butterfly People). Galerie sídlí v budově z 18. století a je vytvořena z motýlů. Pokud byste se chtěli dozvědět něco zajímavého o ostrovní fauně a flóře, zavítejte na Správu ochrany přírody Portorika, kde shlédnete krátký film o ekologii ostrova a najdete poučné výstavy.

Nový San Juan

Ve staré části San Juanu jsou všechna významná místa a památky v dosahu pěší chůze, ale v Novém městě je třeba využívat městskou hromadnou dopravu nebo taxíky, pokud se chcete někam dostat. Rozhodně nevynechejte návštěvu pobřeží s písečnými plážemi, které překypují životem. Oblíbenou rekreační zónou je Condado – pruh pláže lemovaný výškovými budovami hotelů. Za nimi jsou ulice plné restaurací, barů, kaváren a obchodů se značkovým oblečením a suvenýry. Hotelová zástavba se táhne podél pobřeží až k 10 km vzdálenému letovisku Isla Verde. Významným orientačním bodem v této části města je bílá mramorová budova El Capitolio postavená ve 20. letech minulého století jako sídlo portorické vlády. Můžete se vydat na její prohlídku s průvodcem a obdivovat jedinečné fresky na propracované kopuli.

San Juan, Portoriko
Foto: San Juan, Portoriko

Známými městskými čtvrtěmi jsou Santurce a Hato Rey, která je finančním centrem metropole. Skleněné mrakodrapy zde lemují ulici známou jako Golden Mile (Zlatá míle). Na předměstí Río Pedras sídlí Univerzita Portorika a místní Univerzitní muzeum vystavuje předměty související s historií a archeologií Portorika. Oázou klidu uprostřed hektického velkoměsta je Botanická zahrada protkaná pěšinami a vodními cestami. Rozkládá se na 80 hektarech a najdete v ní nejrůznější druhy bujné tropické vegetace. 

Každý, kdo navštíví San Juan, by se měl zastavit také v lihovaru rumu Bacardi. Dostanete se k němu krátkou plavbou trajektem od mola č. 2 ve Starém San Juanu. Prohlídka s průvodcem trvá 45 minut a během ní si projdete celou továrnu, uvidíte, kde se rum stáčí do lahví, místní muzeum i samotný lihovar (destilerii). Na závěr samozřejmě nechybí vytoužená ochutnávka. 

- jap -

Další články z Portorika:
Ostrov Mona - Galapágy Karibiku
Ostrov Vieques - cvičný cíl amerického námořnictva
Ostrov Culebra
Ponce - druhé největší město Portorika

 

Článek byl zobrazen 8 918 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko