Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Mona - Galapágy Karibiku

Jako Galapágy Karibiku bývá pro svou odlehlost a hojnost zvěře často označován ostrov Mona, ležící 74 km západně od pobřeží Portorika. Celý ostrov je přírodní rezervací s názvem Isla de Mona Nature Reserve a abyste se na něj mohli vypravit, potřebujete získat povolení od Department od Natural Resources (Oddělení přírodních zdrojů).

Ostrov Mona měřící na délku 11 a na šířku 7 kilometrů má suché klima a je klasifikován jako subtropická suchá oblast. Jeho původními obyvateli byli Tainové, kteří zde po sobě zanechali v jeskyních hieroglyfy a četné nástěnné malby. Mnohé tyto jeskyně jsou ukryty v 60 metrů vysokých útesech tyčících se nad pobřežím ostrova. K jeskyním, které jsou dnes přístupné návštěvníkům, patří La Esperanza, El Gato a La Negra. Pozdějšími obyvateli, nebo spíše častými návštěvníky ostrova, byli piráti a bukanýři, o nichž zase kolují pověsti, že v těch samých jeskyních údajně ukryli poklady z oloupených lodí. 

V 80. letech 19. století byla německému podnikateli Antonu Mobinsovi udělena licence pro těžbu fosfátu na Moně. V té době obývaly ostrov asi dvě stovky lidí pracujících pro těžební společnost. Během tohoto období zaznamenal ostrov značný rozvoj, byly postaveny silnice a zmiňované jeskyně prozkoumali první badatelé. Těžební společnost zastavila svou činnost na Moně v roce 1896. Udělala tak kvůli velmi silné konkurenci přicházející z jihoamerického Peru a Spojených států amerických. Od té doby je tak ostrov neobydlený. 

V současnosti je portorický ostrov Mona známý ne pro průmyslovou těžbu, ale pro svou jedinečnou přírodu a početnou zvířecí populaci. Ostrov obývají netopýři, nejrůznější mořští ptáci a leguáni dorůstající délky až 90 centimetrů. Chloubou Mony jsou také nedotčené korálové útesy rozeseté především u východního a západního pobřeží. Tyto útesy jsou bohaté na podmořský život, nabízí se zde proto naprosto báječné potápění. 

Právě potápěčské a různé ekologicky zaměřené cestovní kanceláře organizují zájezdy na tento jedinečný ostrov. Pro cestu je však třeba získat speciální povolení. Pokud byste měli zájem se na Monu také vypravit, musíte kontaktovat místní cestovní kanceláře Acampa nebo Excursions Guariquén. Ty vás soukromými loděmi nebo letecky dopraví až k ostrovu, kde si budete moci užívat některé z mnoha pláží, které nabízí. K těm turisticky nejoblíbenějším patří Playa Brava, Playa de Pájaros, Playa del Uvero a Playa de las Mujeres. 

Překrásná je taktéž Playa Sardineras, na níž je možné po předchozí domluvě s Department od Natural Resources dokonce stanovat. Toto oddělení má na starosti také několik chat, které nabízejí noclehy. Na ostrově nenajdete žádný obchod ani nic jiného, proto je třeba si s sebou dovézt dostatečné zásoby jídla a vody. Vše, co si přivezete, je nutné si také odvézt zpět. Vzhledem k tomu, že je ostrov chráněnou přírodní rezervací, se zde na ekologii velmi dbá.

- jap -

Předchozí články z Portorika: 
Ostrov Vieques - cvičný cíl amerického námořnictva 
Ostrov Culebra 
Ponce - druhé největší město Portorika

Článek byl zobrazen 6 489 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko