Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrov Vieques - cvičný cíl amerického námořnictva

Největším z ostrovů, které přiléhají k Portoriku je Vieques ležící 11 kilometrů od portorického přístavu Fajardo. Nachází se východně od hlavního ostrova a jeho název pochází z původního indiánského jména Bieke, které v povědomí místních obyvatel stále přežívá. Ze severu je ostrov omýván Atlantským oceánem, jižní pobřeží lemují pláže Karibiku.

Vieques má rozlohu 88 kilometrů čtverečních a ještě donedávna byla většina ostrova majetkem námořnictva Spojených států amerických. USA využívaly ostrov pro výcvik vojáků a také jako cvičný bombardovací cíl. V květnu roku 2003 bylo námořnictvo po 60 letech okupace donuceno se z ostrova stáhnout. Kvůli této vojenské minulosti zůstal ostrov z větší části nerozvinutý a turistická infrastruktura se teprve buduje. V plánu je výstavba špičkových hotelů, ale prozatím zůstává Vieques nedotčeným tropickým rájem. Vyhledávají jej nenároční turisté, milovníci klidu a lidé toužící uniknout z civilizace. 


Foto: pláž na ostrově

Povrch ostrova tvoří převážně suchá zvlněná krajina, na níž se potulují zdivočelí koně. Pobřeží je lemováno množstvím překrásných pláží a pobřežní vody nabízí vynikající místa pro potápění a šnorchlování. Hlavním městem Vieques je Isabel Segunda, kde žije asi 10 tisíc obyvatel. Jde o přístavní město, kam z hlavního ostrova Portorika připlouvají trajekty. Nese jméno po španělské královně Izabele II. Centrum města tvoří atraktivní náměstí, kterému dominuje bysta jihoamerického revolucionáře Simona Bolívara, který Isabel Segundu navštívil v roce 1816. Také se zde nachází informační centrum poskytující informace o ostrově a jeho zajímavostech. 

Na kopci nad městem stojí nepřehlédnutelná pevnost El Fortin Conde del Mirasol, která byla nedávno krásně zrekonstruována. Jde o jednu z posledních pevností, která byla postavená Španěly. Další větším městem na ostrově je Esperanza situovaná na jižním pobřeží. Jde o poměrně živé centrum plné obchodů, barů a restaurací lemujících nábřeží. Jižně od Esperanzy se nachází záliv Sun Bay, kde se rozprostírá jedna z největších a nejoblíbenějších pláží na ostrově. Jsou na ní vyhrazena místa pro piknik a táboření.

Ostrov Vieques se může pochlubit jedinečnou přírodní atrakcí, kterou je záliv Mosquito Bay, známý také pod názvem „Světélkující záliv“. Jde o široký a velmi mělký záliv, který obklopují porosty mangrove a je plný světélkujících obrněnek. Jsou to mikroorganismy, které tajuplně září, když se jich něco dotkne. Může to být vaše ruka šplouchající ve vodě, pádlo nebo třeba lodní šroub.

Součástí přírodní rezervace Vieques National Wildlife Refuge je dřívější základna amerického námořnictva nazývaná Camp Garcia. Rezervace je v současnosti řízena Úřadem pro ochranu přírody USA – U. S. Fish & Wildlife Service. Jde o nejrozsáhlejší rezervaci zvěře v celé oblasti Karibiku. Některá místa, která byla v minulosti využívána námořnictvem, jsou i dnes pro veřejnost uzavřeny. Turisté mohou ale navštívit pláže Bahia Corcho a Bahia de la Chiva, které v minulosti nesly název Red Beach (Červená pláž) a Blue Beach (Modrá pláž). 

Na portorický ostrov Vieques je možné se dostat trajektem, který vyplouvá v poměrně častých intervalech z Fajarda, nebo letadlem společnosti Vieques Air Link z hlavního města San Juanu nebo opět z Fajarda. Na místě jsou pak návštěvníkům k dispozici tzv. públicos, což jsou hromadné veřejné taxíky. Další možností, jak prozkoumat ostrov, je pronájem auta od Island Car Rentals nebo Vieques Rental. 

- jap -

Předchozí články z Portorika: 
Ostrov Culebra 
Ponce - druhé největší města Portorika

Článek byl zobrazen 5 312 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko