Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ponce - druhé největší město Portorika

Na jižním pobřeží Portorika se rozkládá Ponce, které je druhým největším městem a také kulturním centrem tohoto Karibského ostrova. Nachází se zde rovněž jeden z nejrušnějších přístavů celé karibské oblasti, Ponce je tak významným obchodním, dopravním a administrativním centrem. Ukrývá však i krásné historické centrum plné koloniálních budov.

Ponce bylo založeno roku 1692, ale největšího rozkvětu dosáhlo v 19. století, kdy se stalo předním vývozcem cukru a rumu. Právě v této době byly vystavěny ty největší architektonické skvosty, které se ve velmi dobrém stavu podařilo dochovat dodnes. Budovy prošly rozsáhlými renovacemi v době, kdy město oslavovalo pětisté výročí objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem, tedy v roce 1992. Opravy se dočkalo více jak 600 z celkem 1000 historických domů. Kouzlo Ponce, které vypadá jako město z přelomu 20. století, dnes umocňují ještě povozy tažené koňmi. Ty projíždějí ulicemi lemovanými stromy a osvětlenými plynovými lampami, které byly vyhotoveny podle původních vzorů.

Za centrum města je považováno náměstí Plaza las Delicias (Náměstí potěšení), které je lemováno vzrostlými stromy poskytujícími příjemný stín, ochlazení však poskytují také tryskající fontány. Ve středu náměstí stojí španělská katedrála Catedral de Nuestra Seňora de Guadelupe, která byla v 17. století postavena v kreolském stylu. Hned za tímto svatostánkem najdete výraznou červenočerně pruhovanou budovu staré požární stanice Parque de Bombas. Tato budova je nejznámější stavbou celého Ponce a nechybí na žádné pohlednici. Postavena byla v roce 1882, kdy se ve městě konal zemědělský veletrh, teprve později se stala městkou požární stanicí. V současnosti v této budově těsně přiléhající ke katedrále sídlí muzeum vystavující staré hasicí přístroje, uniformy a nechybí ani krásná požární stříkačka. 

Pokud byste se chtěli dozvědět něco o historii města, tak ta je velmi dobře zdokumentovaná v dalším muzeu – Museo de la Historia de Ponce. V celkem deseti sálech jsou k vidění předměty spojené s ekologií, hospodářstvím, architekturou, politikou i každodenním životem běžných lidí v Ponce v průběhu staletí. Prohlídka končí 35 minutovým dokumentárním filmem o městě. Z muzea se můžete vydat na ulici Calle Isabel, kde stojí domy postavené ve čtyřech různých stylech, jimiž se město proslavilo. Je to sloh klasický, kreolský, ponce-kreolský a secesní. Na každém rohu ulice jsou také zvláštně zešikmené chodníky, které umožňovaly koňským povozům jednodušší zatáčení a pasažéři tak nemuseli snášet nepříjemné otřesy. 

V Calle Isabel stojí také dům Casa Wiechers Villalonga z roku 1911. Tato zajímavá budova prošla kompletní rekonstrukcí a je pozoruhodná nejrůznějšími vychytávkami, kterými byla přizpůsobena místnímu portorickému klimatu. Okna jsou kupříkladu vybavena jemně vyřezávanými žaluziemi, pod podlahou je ventilace, panely jsou ze zabarveného skla, které filtrují sluneční světlo. Charakteristickým znakem domů v celém Ponce jsou pak stropy z lisovaného cínu. Další zajímavostí Casa Wiechers Villalonga je tzv. mirador, což je sloupy podepřená venkovní pozorovatelna umístěná na střeše. V jídelně se nachází nádherné kusy nábytku, stropní světla a skla v secesním stylu – veškeré toto vybavení bylo dovezeno ze Španělska. 

Uměleckou perlou Ponce je Museo del Arte, muzeum umění vystavěné podle návrhu Edwarda Durella Stonea, který je architektem Muzea moderního umění v New Yorku. Muzeum je přitažlivé elegantním interiérem a údajně opatruje největší sbírku umění v celém Karibiku. K vidění je zde více než 850 obrazů, 800 soch a na 500 tisků z rozmezí více než pěti století západního umění. Nejpočetněji je v muzeu zastoupeno předrafaelské období, baroko a současná latinskoamerická díla. Za nejznámější malbu v muzeu je považován „Flaming June“ (Žhavý červen) od lorda Fredericka Leightona, jež byl typickým představitelem předrafaelismu nebo chcete-li prerafaelismu, což je anglický malířský směr druhé poloviny 19. století, z něhož se následně zrodila secese.

Vysoko nad městem je možné navštívit Museo Castillo Serrallés – sídlo v podobě zámku sloužící nyní pro potřeby muzea. Bylo postaveno ve 30. letech 20. století jako domov pro rodinu Serrallés, která byla vlastníkem výrobny rumu s názvem Dom Q. Na tomto mnohopatrovém domě se snoubí španělské a maurské architektonické prvky. Interiér je vybaven dobovým nábytkem a k domu patří i krásné vnitřní nádvoří. Během prohlídky se návštěvník seznámí s historií nejstarší rodiny výrobců rumu na ostrově a bude si moci prohlédnout některou z výstav o cukrovém a rumovém průmyslu.

V těsné blízkosti Ponce se rozkládá nejstarší hřbitov tainských indiánů v Karibiku s názvem Parque Ceremonial Tibes. Najdete zde hroby pocházející z doby okolo roku 700 po Kristu, objeveny zde byly základy sedmi velkých společenských domů a také dvě místa určená pro tance. Tyto objekty potvrzují důležitost tohoto místa jakožto obřadního střediska. Celkem zde bylo odkryto 187 kosterních pozůstatků, z nichž některé vykazovaly znaky lidských obětí. Součástí areálu je v současnosti zrekonstruovaná indiánská vesnice a malé muzeum vystavující obřadní předměty, keramiku a šperky. 

Severně od Ponce můžete narazit na Haciendu Buena Vista, což je stará kávová plantáž, která byla s pomocí techniky obnovena do původního stavu z 19. století. Statek byl vybudován v roce 1833, kdy byla výroba kávy na svém vrcholu. Vše je zde poháněno důmyslným hydraulickým systémem. Původní majitelé haciendy totiž dostali povolení změnit tok říčky Río Canas tak, aby poháněla jejich stroje. Podmínkou ovšem bylo, že se veškerá voda poté musí vrátit zpět do řeky. Nazmar tak během drcení, loupání a obrušování nepřišla ani kapka vody. Samotná hacienda vypadá jako malý zámeček a opravena byla podle starých fotografií a dochovaných rodinných dokumentů. Statek je situován v subtropickém prostředí, které je domovem pro sovy pálené, kolibříky a kukačky mangrovové. Jižně od Ponce leží známá a vyhledávaná rekreační zóna La Guancha.

- jap -

Článek byl zobrazen 5 187 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko